Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το αντηλιακό

Σίγουρα, ο ήλιος είναι τέλειος, όλοι νιώθουμε ζεστοί και χαρούμενοι, αλλά όπως ήδη γνωρίζετε έχει και την σκοτεινή πλευρά του, όπως το κοκκίνισμα και οι ρυτίδες. Ακόμη και ηλιοθεραπεία χωρίς προστασία είναι εξαιρετικά βλαβερή για την επιδερμίδα σας.

Το να φοράει κανείς αντηλιακό είναι βασικό, αλλά ειλικρινά, μπορεί να νιώθετε λίγο μπερδεμένη με όλα τα καινούρια συστατικά που έχουν βγει στα αντηλιακά. Μην αισθάνεστε άσχημα εάν δεν είστε ακόμη και σίγουροι για το τι σημαίνει SPF. Λιγότερα από τα μισά άτομα σε μια έρευνα γνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί λειτουργούν, σύμφωνα με μια μελέτη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας παραθέτουμε όλα τα δεδομένα, από ένα σύντομο γλωσσάριο όρων που θα δείτε στις ετικέτες για τη διαφορά μεταξύ φυσικών και χημικών αντηλιακών.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

  • Ορισμοί.

SPF

Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο ή το επίπεδο προστασίας που παράγει ένα προϊόν έναντι στις ακτίνες UVB του ήλιου. Η προστασία έρχεται με τη μορφή είτε φυσικών είτε χημικών αντηλιακών.

UPF

Παγκόσμιος συντελεστής προστασίας. Ουσιαστικά, είναι το SPF για ρούχα, σηματοδοτώντας πόσο καλά μας προστατεύει ένα ύφασμα από όλες τις ακτίνες UV.

UVA

Οι υπεριώδεις ακτίνες Α, οι οποίες διεισδύουν στα βαθιά στρώματα του δέρματος, θεωρούνται ως «ακτίνες γήρανσης» επειδή προκαλούν κυρίως ρυτίδες και πανάδες αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Πάντα παρούσες, είναι 30 έως 50 φορές πιο διαδεδομένοι από τις ακτίνες UVB και μπορούν να περάσουν κατευθείαν μέσα από τα παράθυρα και τα σύννεφα, έτσι δεν είστε ποτέ ασφαλείς από την έκθεσή τους.

UVB

Οι υπεριώδεις ακτίνες Β ευθύνονται για το κάψιμο του δέρματος και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον καρκίνο του δέρματος. Είναι πιο δυνατές από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

  • Είδη προστασίας.

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Προϊόντα κατασκευασμένα από διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου ή συνδυασμό αυτών των δύο. «Τα μεταλλικά στοιχεία κάθονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος και σχηματίζουν μια φυσική ασπίδα ή φράγμα, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να αναπηδούν ή να αντανακλούν», λέει η πιστοποιημένη δερματολόγος  Shari Marchbein.

Βεβαιωθείτε ότι απλώνετε το αντηλιακό σας πολύ καλά, ώστε να είστε πλήρως καλυμμένοι και να μην αφήνετε λευκό υπόλειμμα. Συμβουλή: Τοποθετήστε το προϊόν σε μια περιοχή του σώματος τη φορά, τρίβοντας το εντελώς πριν μετακινηθείτε στο επόμενο σημείο.

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε αυτά τα προϊόντα. Συνιστώνται και για δερματικά προβλήματα, επειδή είναι πιο απαλά για το δέρμα.

ΧΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αυτά συνήθως χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό συστατικών όπως η αβοβενζόνη, η οξυβενζόνη και το οκτοκρυλένιο, τα οποία απορροφώνται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. «Αυτοί οι χημικοί αναστολείς απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και τις απενεργοποιούν», λέει η dr. Marchbein.

  • Εφαρμογή.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Σκεφτείτε τα πόδια σας και τα χέρια σας. «Είναι δύο θέσεις που οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν όταν κάνουν βάζουν αντηλιακό», λέει η Dr. Marchbein. Άλλες περιοχές που τείνετε να ξεχνάτε είναι τα αυτιά σας, τον αυχένα σας, γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα σας. Είναι επίσης εύκολο να ξεχάσετε σημεία εάν βάλετε το αντηλιακό μετά τα ρούχα, οπότε αν μπορείτε, εφαρμόστε το μπροστά από έναν καθρέφτη πριν ντυθείτε, πράγμα που θα κάνει ευκολότερη την κάλυψη κάθε εκτεθειμένου σημείου.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Ή αμέσως μόλις βγείτε από το νερό. «Αδιάβροχο αντηλιακό δεν υπάρχει, γιατί ιδρώνετε και ξεπλένεται με το νερό», λέει η Dr. Marchbein. Τα ανθεκτικά στο νερό προϊόντα κρατούν περισσότερο στο νερό, αλλά μόνο 40 ή 80 λεπτά ενώ ιδρώνετε. Η ετικέτα θα σας λέει πόσο χρόνο έχετε.

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ

«Το αντηλιακό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το πρόσωπο συχνά έχει πρόσθετα οφέλη για την φροντίδα της επιδερμίδας»,  λέει η Dr. Marchbein. Για παράδειγμα, κάποια αντηλιακά προσώπου περιέχουν νιασιναμίδη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, η οποία βοηθά στην ηρεμία και απαλότητα του δέρματος. Επιπλέον, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, να προτιμάτε φυσικά συστατικά.

  • Επιπλέον προστασία.

Τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου και τα ρούχα με προστασία έναντι στις ακτίνες συντελούν σε έξτρα προστασία απαραίτητη για τους καλοκαιρινούς μήνες.

by Elena Tsakiridou

ikonomakis

 

2 comments

  1. Καλημέρα Κλαίρη. Αναγκαίο, αναγκαιότατο το αντηλιακό!Και για μένα, ακόμη και τον χειμώνα είναι απαραίτητο. Αλλά, μου φαίνεται οτι υπάρχει επίσης και ένας σύνθετος τύπος αντηλιακού δηλαδή με μείξη φυσικών και χημικών στοιχείων.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s