Απαραίτητο το αντηλιακό και τον χειμώνα !

 

40104449_673221643036783_9221005067493048320_n

Οι περισσότεροι από εμάς, λανθασμένα, έχουμε συνδέσει τη χρήση αντηλιακού μόνο με την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τις διακοπές μας, τη θάλασσα κλπ. Σε μία χώρα όμως σαν τη δική μας, που τις περισσότερες ημέρες του έτους-ακόμα και τις χειμερινές- ο ήλιος λάμπει, η καθημερινή χρήση αντηλιακού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα:

Όταν κάνει κρύο και δεν νιώθουμε να μας «καίει» ο ήλιος δε σημαίνει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του δεν φτάνουν στο δέρμα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα στον ήλιο νομίζοντας ότι είμαστε ασφαλείς ενώ στην πραγματικότητα η επιδερμίδα μας καταστρέφεται σιγά σιγά από την επιβλαβή ακτινοβολία.

Τα πιο ευάλωτα σημεία του σώματός, που παραμένουν μόνιμα εκτεθειμένα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι το πρόσωπο και τα χέρια. Αν και θερμότητα του ήλιου είναι λιγότερη λόγω της γωνίας του ηλιακού φωτός, οι υπεριώδεις ακτίνες εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση στο δέρμα και έντονη ξηρότητα. Μη ξεχνάτε ότι οι βλάβες στο δέρμα μας από τον ήλιο δημιουργούνται σταδιακά από τη συνολική έκθεση μας σε αυτόν.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα βρέφη και τα παιδιά καθώς η επιδερμίδα τους είναι πολύ ευαίσθητη και πρέπει να την προφυλάσσουμε όλο το χρόνο. Η συνεχής έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς προστασία διπλασιάζει τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος ως ενήλικες. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Επίσης μετά τα 30 μειώνονται σημαντικά τα μελανοκύτταρα (η ασπίδα της επιδερμίδας μας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατανέμεται άνισα η μελανίνη και να εμφανίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας οι γνωστές πανάδες.

Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να παραλείπουμε το αντηλιακό μας όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο, σε μέρη με χιόνι ή κοντά στη θάλασσα. Η αντανάκλαση του φωτός σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και εγκαύματα στην επιδερμίδα μας.

pharm16.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s