H βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής αναμένεται να εκτοξευθεί έως το 2019 –ήδη το 53% των γυναικών 50-64 ετών αγόρασαν κάποια βιταμίνη τους τελευταίους έξι μήνες. Τι σημαίνει αυτό; Η σωστή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης των αναγκαίων βιταμινών και μετάλλων για τη διατήρηση της συνολικής μας εικόνας, εσωτερικής και εξωτερικής. Τις ελλείψεις της διατροφής έρχονται να καλύψουν τα συμπληρώματα.
Αναζωογόνηση της επιδερμίδας
Β-ΚΑΡΟΤΙΝΗ
Η βιταμίνη Α κάνει θαύματα για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, καθώς επιβραδύνει τη διάσπαση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας του. (Σκεφτείτε ότι, αν το δέρμα σας ήταν κτίριο, η βιταμίνη Α θα ήταν τo σκυρόδεμα.) Απαραίτητη για τη δημιουργία της είναι η λιποδιαλυτή προβιταμίνη β-καροτίνη, η πορτοκαλί χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί πολλών φρούτων και λαχανικών και, όπως είναι λογικό, βρίσκεται σε αφθονία σε αυτά: καρότα, κολοκύθες, βερίκοκα, σπανάκι, σέσκουλο, πεπόνι, kale (λαχανίδα). Επιπλέον, το β-καροτένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει την ικανότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Εκτός από τις φυσικές τροφές, μπορούμε να την προσλάβουμε από συμπληρώματα σε μια δοσολογία που θα μας συστήσει ο γιατρός μας ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας.
ΕΛΑΙΟ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟΥ
Το συγκεκριμένο αγριολούλουδο χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει το έκζεμα και τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ερευνητές πιστεύουν ότι περιορίζει την τάση για ανάπτυξη φλεγμονών, ώστε η επιδερμίδα να είναι καθαρή από κοκκινίλες και κνησμό. Ρωτήστε τον γιατρό σας στην περίπτωση που παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα μας. Βλέπουμε γυναίκες που αποκτούν ακμή ξαφνικά μετά τα 40, και ένας λόγος μπορεί να είναι η διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Και ξέρετε τι λένε; Διατηρήστε… χαρούμενα τα βακτηρίδια, για να έχετε ένα χαρούμενο πρόσωπο!
Eπίπεδο στομάχι
ΠΈΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ
Μια φυσική διαδικασία της γήρανσης είναι η πτώση των επιπέδων υδροχλωρικού (στομαχικού) οξέος, το οποίο βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και διεγείρει την παραγωγή της χολής. Μια ένδειξη για χαμηλά επίπεδα είναι το φουσκωμένο στομάχι. Τα πεπτικά ένζυμα συμβάλλουν στην αύξηση του υδροχλωρικού οξέος και καλό είναι να παίρνουμε μία κάψουλα από πρωτεολυτικά ένζυμα με τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη.
ΤΖΙΝΤΖΈΡ ΚΑΙ ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Αν θέλετε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της πέψης, πιείτε λίγο τζίντζερ, που είναι γνωστό και για τις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες, κατά προτίμηση σε μορφή «τσαγιού» (ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λίγο τριμμένο τζίντζερ και λεμόνι), αλλά όχι με εντελώς άδειο στομάχι. Από την άλλη, οποιαδήποτε γιαγιά θα σας πει ότι το χαμομήλι είναι το τέλειο γιατρικό για ανακούφιση από τις κράμπες και την καούρα.
Ενυδάτωση από μέσα
ΝΕΡΟ
Το νερό δεν περιέχει βιταμίνες, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία και την καλή όψη της επιδερμίδας (όσο περισσότερο πίνετε, τόσο καλύτερα λειτουργούν όλα τα όργανα, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το δέρμα). Το νερό διατηρεί τα κύτταρα ενυδατωμένα και την επιδερμίδα λαμπερή και σφριγηλή. Εκτός από το νερό της βρύσης, πηγές νερού είναι το καρπούζι, ο ανανάς, το κουνουπίδι, τα τοματίνια. Η σύσταση είναι να πίνουμε 6-8 ποτήρια την ημέρα για να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.
Αντιγήρανση
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Η βιταμίνη C, εκτός από την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει και στη δημιουργία κολλαγόνου, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου. Πλούσια σε βιταμίνη C τρόφιμα είναι οι πιπεριές (οποιουδήποτε χρώματος), το μπρόκολο, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή. Επειδή ο οργανισμός μας δεν δημιουργεί και δεν αποθηκεύει βιταμίνη C, πρέπει να την εντάσσουμε στη διατροφή μας, ιδανικά με 100 mg την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο πορτοκάλια ως φρούτο ή μια πιπεριά στη σαλάτα μας.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων, δηλαδή ελέγχει τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από την επιδερμίδα μας. Όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, μας προστατεύει από τη βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας. Βρίσκεται στο φύτρο σιταριού, στους ξηρούς καρπούς (λιόσπορους, φιστίκια, αμύγδαλα) και στο αβοκάντο. Χρειαζόμαστε καθημερινά δύο φέτες αβοκάντο ή μία κουταλιά φύτρο σιταριού ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς προκειμένου να προστατεύσουμε τις μεμβράνες των κυττάρων των ιστών από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
ΩΜΕΓΑ-3
Τα ω-3 λιπαρά διατηρούν την υγρασία της επιδερμίδας, βοηθούν στη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία κρατά τις τοξίνες μακριά από το δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύουν από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (γαύρο, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί), τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τα φυτικά έλαια και τις μαργαρίνες.
ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Πλούσια πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το στρες και την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι το πράσινο τσάι. Το επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες μαύρο τσάι, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε καφεΐνη και τανίνες, βοηθά στην πρόληψη των κηλίδων.